top of page

Kuinka asiantuntija saa äänen toimimaan ja varmuutta esiintymiseen

"Olen aidosti hämmästynyt, että tässä ajassa voi tapahtua näin isoja muutoksia itsessäni."


Kun ääni ei kanna ja ääni ei riitä, ja se jää kurkkuun kiinni siinä vaiheessa, kun pitäisi ottaa yhteyttä uuteen asiakkaaseen ja tehdä soittotyötä puhelimella - ja rykimisen tarvetta on niin paljon, että se häiritsee sekä itseä että haittaa työntekoa!


Ahdistava tunne valtaa kehon: “ei tästä kuitenkaan mitään tule…” - ja sitten iskee prokrastinaatio.

Yllä olevat kommentit ovat toimitusjohtaja Toni Korjuksen suusta, ja näihin voi niin moni äänellään työtä tekevä (ja laulajakin) samaistua.


Alla Toni kertoo kokemuksensa Uskalla esiintyä -valmennuksessa.


Haluatko mieluummin katsoa Tonin tarinan lyhennelmän videolta?

Se on tässä.
*********************************************************


Lähtökohdat


Kun lähdettiin yhteistyöhön, minulla oli pari isompaa haastetta.


Se ensimmäinen ja tärkein liittyi uudistuneeseen työnkuvaan ja kylmäsoittotilanteisiin ja asiakaskohtaamisiin.


Minulla oli semmoinen tunne, että ääni ei kanna ja ääni ei riitä, ja se tietyllä tavalla jää kurkkuun kiinni siinä vaiheessa, kun pitäisi ottaa yhteyttä uuteen asiakkaaseen ja tehdä soittelutyötä puhelimella.

Ja itsellä oli isoin ajatus, että jollain teknisellä jutulla se varmaan korjaantuisi. Ja oli tunne, että oli rykimisen tarvetta paljonkin, ja se oli sellainen, mikä häiritsi sekä itseä että haittaa tietenkin työntekoa.


Ja sitten se toinen haaste menee enemmän henkilökohtaiseen elämään liittyen lauluun. Kun on aina aina tykännyt laulaa, ja silti kukaan ei ole tykännyt kuunnella sitä, kun laulan.


Mulla ei ole ollut varsinaisesti mitään teknistä osaamista lauluun ja olen pitänyt itseäni teknisesti huonona laulajana.


Ja kun muistelee vaikkapa kommentteja jo ala-asteen musiikkitunnelta, jossa lauluopettaja on sanonut, että ei sinulla ole minkään näköistä sävelkorvaa - ja myös kotona, kun on yrittänyt vähän laulaa, ja yleensä siitä tuli myös negatiivista kommenttia.


Toisaalta siitäkin huolimatta olen tykännyt laulamisesta, ja se on kivaa, ja se on tuntunut olevan kiva tapa ilmaista itseään ja myös rentouttaa.


Olen ajatellut, ettei minusta ikinä mitään laulajaa kyllä tule, mutta että pystyisi vähän vapaa-ajalla laulamaan, kun se kuitenkin tuntuu itsestä kivalta.


Ja tähän haasteeseen toivoin tällaisella yhteisellä treenillä voivan tarttua.Mitä tapahtui ennen valmennusta?


Osallistuin yhteen maksuttomaan workshopiin, ja sen jälkeen jutusteltiin yhdessä mahdollisesta valmennuksesta.


Alkuun epäilytti se, kun en ole äänenkäyttöä harjoitellut koskaan aikaisemmin ohjatusti, niin oma ajatus oli, että minun haaste on varmaan tekninen juttu, ja pitää saada vaan kurkku rentoutettua, ja siten se ääni saada kulkemaan.


Yhteisessä Zoom-keskustelussa tuli tämä kokonaisvaltainen paketti vaihtoehtona - ja ajattelin okei, että onkohan tästä nyt minulle hyötyä, kun siinä tuntui olevan sisältöä esiintymiseen ja vielä mielikuvaharjoituksia.


Ehkä en ajatellut kaipaavan sitä apua, vaan että se olisi vaan joku tekninen juttu, millä pitää saada tämä ratkaistua - tämmönen insinöörimäinen lähestymistapa siinä - ja tämä epäilytti itseä.


Ja epäilytti myös, että tässä sitoudutaan useamman kuukauden matkaan, niin onko se sellainen, mistä tulen hyötymään.

Mutta loppupeleissä sitten minä kuitenkin vakuutuin siitä, että mikä jottei - toinen meistä on ammattilainen äänen käytössä ja toinen on minä, että mä ajattelin, että luotan siihen.


Ja toki epäilytti sillä henkilökohtaisella tavoitepuolellani laulun kohdalla - toki se ei ole päätavoite - mutta se epäilytti, ettei tästä nyt varmaan mitään kovin isoa kehittymistä tule muutaman kuukauden aikana tapahtumaan sen suhteen.


Mihin valmennuksen lopuksi päädyttiin?


Näistä lähtökohdista lähdettiin ja työskenneltiin yhdessä kolme kuukautta, ja kun katsotaan sitä alkuperäistä haastetta, niin on tapahtunut paljon.


Kun ennen oli vaikea tunne jo etukäteen lähteä tilanteeseen, missä ääntä käyttää, ja alkoi tulla ahdistava tunne, ettei tästä kuitenkaan tule mitään - ja nyt kun ollaan useampi kuukausi menty yhdessä, niin olen alkanut huomaamaan, että oikeastaan jopa nauttii ja odottaa niitä tilanteita, joissa pääsee asiakastapaamisiin.


Ja olen saanut mielenkiintoisia, mukavia ja toimivia työkaluja omaan työkalupakkiin, mitä voin käyttää, ja millä voin harjoitella omaa äänenkäyttöä.


Se ei tavallaan ole niin vakavaa, ettei aina onnistu täydellisesti, vaan se on vähän leikinomaista tai vapaata, ja pystyy harjoitella tietoisesti äänenkäyttöä eri tilanteissa.


Äänenkäytöstä on tullut paljon mukavampaa, ja totta kai sen huomaa, kuinka tulee eloa, omaa ääntä ei jännitä, kun on jo valmiiksi positiivinen vire, että pääsee käyttämään ääntä!


Omana preferenssinä en ole käyttänyt puhelinta työkaluna, vaan mieluummin keskustellut kahdenkeskisiä tai pienen ryhmän keskusteluja vaikkapa toimistossa, ja se on ollut minulle luontaisempi tapa kommunikoida - olla ihmisten kanssa kasvotusten.


Ja kun työnkuvassa on tullut muutos ja työhön liittyy enemmän puhelintyöskentelyä, niin se on ollut tosiaan minun haaste.


Näihin kylmäsoittotilanteisiin on ollut aiemmin vaikea lähteä orientoitumaan, mutta meidän harjoittelun avulla siitäkin on tullut paljon nautittavampi kommunikaatioväline minulle itselleni.


Muutokset ja vaikutukset, joita valmennuksen aikana tapahtui


Se, mitä yhdessä olemme tehneet, niillä on vaikutuksia moneen asiaan.


Olemme käyneet ihan aamurutiineja ja äänen avaukseen liittyviä teknisiä juttuja, ja tosiaan osin mielikuva- ja mentaaliharjoitteita.


Ja kun ajattelee, miten se on vaikuttanut arkeen, niin aamulla tullut jokaiseen aamuun yksinkertaisia harjoitteita, ja joka-aamuinen koiralenkki koostuu pienestä äänenherättelyrutiinista, joka on tuonut kivaa, positiivista sävyä jokaiseen arkeen.


Jokainen päivä alkaa sillä, että pääsee käyttämään omaa ääntään, ja myös laulamaan.


Se ensinnäkin tuo hyvää oloa ja toisaalta se auttaa ja kehittää minua siinä äänen käytössä. Ja siitä on tullut tosi mahtava rutiini itselle.


Samoin huomaa eron, kun lähtee ajamaan autolla asiakastapaamisiin, ja siinä matkan aikana pystyy virittämään itsensä valmiiksi äänenkäyttöön.


Huomaan, että pystyn käyttämään omaa ääntäni leikkisämmin itse tilanteessa, ja saan enemmän vaihtelua äänenkäyttöön, etten kuulosta turhan monotoniselta asiantuntijalta siellä tapaamisessa. Ja toisaalta näiden mielikuvaharjoitteluiden ja muiden mentaalisten harjoitteiden avulla olen saanut enemmän syvyyttä läsnäoloon, ja omalla kohdalla varsinkin kuuntelijan roolissa vuorovaikutustilanteissa.


Minuun on tullut rauhallisuutta ja itsevarmuutta olla vain kuuntelemassa, mitä toisella on kerrottavana.


Eli valmennus ei ollut pelkästään äänenkäytön harjoittelua missään nimessä, vaan monipuolista omalla äänellä ja läsnäololla vuorovaikuttamiseen liittyvää.

Kun peilaan siihen, miten nopeasti näiden muutamien kuukausien aikana oma ja muiden suhtautuminen äänenkäyttöön on muuttunut, niin esimerkiksi en ole pitänyt itseäni minkään näköisenä small talkin miehenä.


Jos vaikka hissiin sattuu vieraan ihmisen kanssa, niin aiemmin ehkä mieluummin oli sitten hiljaa tai joskus aikanaan on kaivanut sen puhelimenkin taskusta esiin.


Mutta nyt huomaa, että vaivihkaa on alkanut tulla jopa nautinto keskusteluun ja äänenkäyttöön, ja myös lähestyy enemmän vieraita ihmisiä.


En osaa sanoa, liittyykö se oikeastaan äänenkäyttöön, vaan siihen, että on löytynyt työkalu ilmaista itseään, ja samalla rohkeutta ihan arkiseenkin ilmaisuun.


Se on helpottanut ihan arkista kanssakäymistä ja myös small talkia, ja vieraiden ihmisten kohtaamista eri tilanteissa.Suurimmat ahaa-elämykset


Päällimmäisenä oivalluksena tulee mieleen äänenkäytöstä se, että missä se ääni ylipäätään syntyy, ja oman sisäisen mikrofonin käyttäminen ja äänen hallinta.

Tämä on ollut tosi iso ahaa elämys, kun näitä on lähtenyt harjoittelemaan, niin konkreettisesti huomaa, miten oikeasti voikin kehittyä vielä näin aikuisiällä.


Ja kun saa tällaisessa turvallisessa ympäristössä sekä A) harjoitella että B) saa valmennusta siihen, niin tulee makeita ahaa elämyksiä, että miten se ääni syntyy ja mitä siihen tarvitaan, että se syntyy puhtaasti.

Toinen oivallus menee mielikuvaharjoittelun puolelle.


Oman tilan ja oman energian ja oman preesensin hahmottaminen mielikuvien ja esimerkiksi mielikuvaharjoittelujen kautta luotujen suodattimien kautta on helpottanut jännittävissä tilanteissa rentoutumaan.


Ja pystyy mielikuvaharjoitteiden avulla ottamaan vastaan tunteita tai ajatuksia tai sanoja tai energioita, joita haluaa ottaa vastaan- ja sitten loput jättää ikäänkuin hanhen selästä valuen sinne ulkopuolelle.


Mielikuvaharjoitteet on ollut tosi toimivia ja niitä huomaa välillä käyttäneensä alitajuisesti.

Ja kun näitä on treenannut ensin tietoisesti, ne opit tulevat käyttöön siinä hetkessä tiedostamatta, ja hetken päästä huomaa, että ahaa! En tällä kertaa triggeröitynyt tai lähtenyt viemään väärään suuntaan kohtaamista, kun olin ottanut sen oman suodattimen päälle.


Minulle on tyypillistä hyvin aktiivinen kuuntelu, joka näkyy kovana nyökyttelynä toisen puhuessa.


Kuuntelemisen taito ehkä ulospäin näyttäytyy teknisenä asiana, eli miten pystyy kuuntelemaan vähän rauhallisemmin ja sillä tavalla, että ei ole sätkyilijä.


Sopivien harjoitteiden ja mielikuvaharjoittelujen avulla olen pystynyt tuomaan omaan fyysiseen olemukseen rauhallisuutta siinä kuuntelijan roolissa.


Ja myös olemaan sinut sen tilanteen kanssa ilman, että täytyy fyysisesti olla aktiivinen kuuntelija, voin silti kuunnella aktiivisesti.Kenelle valmennus sopii?


Jos samanlainen kollega tulisi samanlaisilla haasteilla - tai edes samantyyppisillä haasteilla vastaan, niin kyllä suosittelisin kuusi kautta viisi ottamaan kiinni tilaisuudesta, ja lähteä tällaiseen koulutukseen mukaan.


Olen aidosti hämmästynyt, että tässä ajassa voi tapahtua näin isoja muutoksia itsessäni.

Toki se vaatii sen, että lähtee tekemään näitä harjoituksia.


Se on sama, jos lukee kirjan - ja vain lukee sen, muttei lähde tekemään harjoituksia tai sisäistämään sitä asiaa - muutos ja tulokset toki vaatii sen, että pystyy heittäytymään tietenkin harjoituksiin.


Mutta jos on valmis ja halukas tekemään työtä ja kehittymään, niin näin lyhyessä ajassa on mahdollisuus tehdä isoja loikkia eteenpäin.


Suosittelisin tätä kenelle tahansa, kenellä on yhtään samantyyppisiä haasteita tai ongelmia omassa työssään tai arjessa.Valmennuksen sisältö


Kun valmennuksen sisältöä ajattelee, niin se on ollut hyvin laaja teemojen osalta. Ja sitten ollaan päästy niissä eri teemoissa juuri niin syvälle, kuin mitä itse koen haluavani niissä mennä.


Jokainen moduuli meillä on alkanut sillä, että on käyty läpi kuulumisia, mitä havaintoja on tapaamisten väliltä, ja ollaan pohdittu, onko jotain sellaista, mihin minä haluaisin tällä hetkellä keskittyä.


Välillä minulla ei ole ollut mitään erityisiä toiveita, ja silloin ollaan menty Jennin ehdotusten mukaisesti, ja sen teeman ja ohjelmarungon mukaan.


Ja tämä on toiminut tosi mainiosti, kun on ollut mahdollisuus vaikuttaa sisältöön, ja toisinaan ollaan menty rungon mukaisesti.

Se on ollut minun mielestä hyvin toimiva näin.


Koulutuksen ja tapaamisten tahti on pitänyt yllä motivaatiota, kun tulee seurantaa ja sellaista tilivelvollisuutta itselleen.


Joka toinen viikko tulee nopeasti ja kuitenkin siinä ehtii treenata, ja tulee myös havaintoja harjoitelluista tekniikoista ja harjoituksista.Valmennuksen harjoitteet


Olen jonkun verran ollut tietoinen erilaista mentaaliharjoituksista ja mielikuvaharjoituksista, ja että niitä käytetään vaikkapa urheilussa, ja missä tahansa huippusuorituksen vaativissa asioissa yhtenä harjoituskeinona.


En ollut itse niitä käyttänyt aikaisemmin, vain tiennyt, että tällaisia on olemassa, niin olin kyllä tosi skeptinen alkuun siihen.


Kun puhuminen on tekninen asia, ja omassa mielessä oman äänenkäytön haasteet oli niitä teknisiä haasteita, niin siitä olen yllättynyt, miten hyvin yksinkertaisillakin ja pienillä mielikuvaharjoituksilla - ja tehtävillä, joissa on vaikkapa videoinut jonkun tehtävän itsestäni, niin niillä saa aika isoja vaikutuksia aikaan.


Eri tyyppiset harjoitukset, joita olemme tehneet, ovat olleet selkeästi toimivia, enkä olisi uskonut etukäteen, että nämä oikeasti toimii niin helposti - mutta kas kehveliä - kun antautuu kokeilemaan, niin on vaan pakko todeta, että toimii.

Tulen varmasti hyödyntämään harjoitteita jatkossakin erilaisissa tilanteissa ja haasteissa nyt, kun olen oppinut periaatteen, miten niitä voi käyttää, ja miten tehokkaita ne ovat.


***************************************************


Haluatko oppia samaa, kuin Toni?

Katso asiantuntijoille suunnattu Uskalla esiintyä -yksilövalmennus - tai jos haluat loistaa laululla, tutustu ELO - esiinny ja loista -valmennus


74 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page