top of page

Keho, kehollisuus ja tunteet. Helppo harjoitus kehotietoisuuden lisäämiseksi laulamisen tueksi

Päivitetty: 2. marrask. 2022

Keho. Meidän olemisemme mahdollistava kulkuväline. Kaikilla on oma keho, mutta kuinka huomioit kehosi?

Autoa, polkupyörää tai arvovaatteitakin huolletaan aika-ajoin, mutta se oma, kaikista lähinnä oleva väline, keho, jää viimeiselle sijalle huoltolistalla - vaikka juuri sitä äänenkäytössä ja laulamisessa tarvitaan eniten!

Kuulostaako tutulta?


Selkä kremppaa, käydään ehkä lääkärissä, ehkä ei, jotain apua tulee jostain, ehkä, asian kanssa oppii elämään, ehkä.


Ja kun kroppa jumittaa, tuntuu, että ääni jää kiinni - tai pahimmassa tapauksessa kehon olotila on tullut uudeksi normaaliksi, eikä sen hiljaisia avunhuutoja tajua kuunnella.


Mutta yksi on ja pysyy, ääni ei jaksa toimia niinkuin se joskus on toiminut. Ja se tuntuu ärsyttävältä: miksi en saa sitä ääntä ulos, jota joskus olen saanut, minkä tiedän elävän sisälläni?!


Oletko koskaan ajatellut oikeasti kehoasi ja sen ihmeellisiä mahdollisuuksia?


Meidän elämämme tässä ajassa on hektistä, ympärillä tapahtuu paljon kaikkea, mikä vie huomiomme yleensä pään sisään, ajatuksiimme.


Kroppa unohtuu, kun se on siinä jatkuvasti, ja vasta, jos se on ollut hetken kunnossa ja taas kremppaa, niin sitten huomioimme kehon tarpeita takautuvasti.


Ennakoivasti unohdamme koko kapistuksen. Kehon.

Mietipä, miltä tuntuu, kun olet uupunut - tai epätoivoinen, iloinen, hämmästynyt...


Tunteet heijastuvat kehoon, ja jokaisella tunteella on omanlainen kartta.


Asiasta on tehty ihan tieteellistä tutkimusta, ja tuloksissa päädyttiin siihen, että kehokokemukset tunteista ovat universaaleja, ei ainoastaan henkilökohtaisia! 


Kun tunnemme, kehomme reagoi, ja jos huomioimme reaktiot, voimme ottaa niistä opiksi. Jos työnnämme kehomme reaktiot tuntemuksiamme kohtaan syrjään, lukitsemme itsemme - keho jää tunteiden luomaan vankilaan. 


Tunteet heijastuvat myös ääneen, ne voivat joko vapauttaa tai tukahduttaa ilmaisun ja äänen. Ja jokainen kokemus, jonka matkan varrella olemme keränneet sielun sisäiseen pankkiimme, vaikuttaa äänen vapauteen tai vapautumattomuuteen.


Aika moni ihminen kantaa sisällään kokemuksia, joita ei ole päässyt purkamaan, keho ja ääni reagoi kivuilla ja jännityksillä tietyissä kehon osissa. Tiedäthän tunteen, että kurkku kuristuu kiinni juuri silloin, kun pitäisi kyetä parhaaseen esiintyessä.


Kipuja turrutetaan särkylääkkeillä, joista saadaan hetken helpotus, kunnes kipu vaan yltyy.


Ruoskitaan itseä omasta mielestä epäonnistuneista esiintymisistä, ja jopa rankaistaan itseä siitä, että ääni ei toimi sillä tavoin, kuin sen juuri tuossa tilanteessa pitäisi toimia.


Ja lyödään yhä uudelleen päätä seinään samojen toimintatapojen turvin.


Noidankehä on valmis.

Mitä, jos voisit olla kehossasi kotona? Mitä, jos huomioisit kehosi tarpeet ja viestit, ja äänesi voisi hyvin?


Lisäisit kehotietoisuuttasi ja läsnäoloa äänesi kanssa tässä ja nyt.


Kohtaisit tunteesi sellaisena kuin ne sinulle ilmaantuvat, eikä sinun tarvitsisi kärsiä kehosi krempoista - saati äänesi oikuista. 


Kuulostaa ihanteelliselta, muttei mahdottomalta!


Ensimmäinen askel on pään sisällä. Tunnista siis, mitä ajattelet.


Seuraavan kerran, kun tunnet epätoivoa tai vastustusta äänessä tai kehossa, pysähdy kuuntelemaan, ja kysy itseltäsi:


  • Miltä minusta tuntuu?

  • Missä tunnen tätä tunnetta?

  • Mitä asiaa tällä tunteella on juuri nyt minulle?

  • Mistä voin päästää irti?


Olisitko valmis huomioimaan itseäsi, tunteitasi ja kehoasi enemmän, jotta äänesi olisi todellinen ystäväsi tilanteessa kuin tilanteessa?


Sinä, jonka tavoitteena on saada koko ilmaisu, ääni ja esiintyminen vastaamaan sisäistä sinua (laulaen tai puhuen), ja haluat astua esiin varmana asiantuntijana tai laulajana - olen sinua varten.


Voit varata maksuttoman keskusteluajan, ja katsotaan sinun askelmerkit kohdalleen, jotta saavutat sen äänen ja ilmaisun, ja uskalluksen esiintyä, mitä olet aina tavoitellut!245 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page