top of page

Kahdeksan askelta harjoitteluun loistavaksi laulajaksi

Päivitetty: 2. marrask. 2022

Moni laulaja ja laulava tekee ääniharjoituksia.

Mutta mitä kannattaa ottaa huomioon ääntä harjoittaessa ja kuinka sitä ääntään kannattaisi harjoittaa edetäkseen ihan oikeasti?


Keräsin sinulle kokoon vinkkikoosteen, josta voit tarkistaa, miten harjoittelet ja mitä voisit vielä ottaa huomioon ääniharjoittelussa.

Osa vinkeistä on itsestään selviä, etenkin jos olet tehnyt ääniharjoituksia ja laulanut - mutta tiedostatko ja muistatko niitä asioita harjoitellessa, ja toimitko periaatteidesi mukaisesti.

Anna itsellesi hetki ajatuksella kiinnittää huomiota harjoitteluusi.

Kerron sinulle rakenteen, jota itse noudatan, ja jota mitä käyttämällä saat parhaan hyödyn omasta ääniharjoittelusta irti.


Haluatko oppia enemmän? Liity Loista laulaen -minikurssille

Step 1

Ihan ensimmäisenä listalla on - kuten yleensäkin kaikessa tekemisessä - vähemmän on enemmän.

Ääniharjoittelussa se tarkoittaa, että huomioi ensinnäkin, kuinka paljon harjoittelet kerralla. Sillä ei ole mitä järkeä harjoitella ihan suunnattoman pitkään yhtäjaksoisesti. Ajatus ei jaksa olla mukana, eikä ääni pysty jaksamaan pitkää tuntien harjoitusta.

Etsimme usein täydellisiä olosuhteita ja kalenterista pitkää yhtäjaksoista aikaa, jolloin ylipäänsä viitsii alkaa harjoitella. Vaikka kuinka ajatellaan, että tässä on kiva kaksi tuntia aikaa harjoitella, sitä aikaa ei tule käytettyä tehokkaasti niin että se veisi eteenpäin.

Vähemmän aikaa useammin toistettuna vie eteenpäin nopeammin. Kun aikaa on tiivis ja vaikka lyhyehkökin jakso, myös mielen mukana pitäminen harjoittelussa on helpompaa - harjoittelua ei tee vaan kuin autopilotilla, vaan tekemiseen tulee keskityttyä paremmin.

Step 2

Kuinka usein teet monta asiaa yhtä aikaa?


Multitaskaus saa meidät tuntemaan itsemme tehokkaaksi, ja joskus on ihan kivaa vain laulella. Ymmärrän sen oikein hyvin, ja se on ihanaa - saat itsellesi hyvää oloa ja se on tärkeää!


Mutta jos haluat edetä ja saada ääniharjoitelusta hyötyä, niin älä multitaskaa.


Onko se helppoa? Ei, se ei aina välttämättä ole ihan helppoa, sillä ajatukset helposti karkaa muihin asioihin, keskittyminen katoaa, mutta kun luot itsellesi harjoitusrutiinin, pidä kiinni siitä, ja ota harjoitteluaika vain harjoittelua varten.

Muista että vähemmän on enemmän myös tässä, sillä keskittyen tehty 10 minuutin harjoittelu on paljon tehokkaampaa äänen kehittymisen kannalta kuin tunnin lauleskelu tehden autolla ajellessa.


Step 3

Sudenkuoppa, johon oikeastaan jokainen jossain vaiheessa lankeaa, on halu olla jo pidemmällä kuin onkaan.


Meillä niin monella on taipumus haluta mennä mahdollisimman nopeasti eteenpäin, ja jos on jo saavuttanut tietyn tason, niin tulee houkutus ikäänkuin aloittaa siitä tasolta, missä kuvitellaan olevan.

Omasta mielestäni, ja omassa harjoituksessa lähdetään aina perusasioista liikkeelle.


Vaikka olisit kuinka pitkällä laulajana, lähdet liikkeelle perusasioita - niistä samoista asioista mistä lähdetään ihan ensimmäisellä kerralla liikkeelle.

Jotta pystyy etenemään, ja jotta pystyy rakentamaan aina seuraavaa askelmaa tiellä taitavammaksi laulajaksi, niin pohjan täytyy olla hyvä.


Perusta täytyy olla valmiina, jonka kautta pystyy toimimaan missä tahansa tilanteessa.

Mitä tähän perusasioihin ja perustasoon liittyy?


Ensinnäkin se, että keho on valmis. Keho valmistetaan ja herätetään niin, että se on valmis ottamaan vastaan ääniharjoittelua.

Ja oikeastaan kehon herättely on enemmän kuin puolet äänen herättelystä - kehon herättely on parasta äänen lämmittelyä.


Step 4


Seuraava kohta on hengitys. Palaan aina hengitykseen, koska hengitys on kaiken moottori - kaiken sen, mitä meissä on, miten ääni meistä lähtee, ja kuinka ajatus ja hermosto toimii.


Sillä hengitys ja hermosto liittyy toisiinsa.

Autatko itseä niin, että päästät mielen keskittymään, vai estätkö sitä oman hengityksen kautta?


Tutustu kuinka hengityksesi toimii, ja päästä hengityksesi vapautumaan ja syventymään. Opi tunnistamaan, jos sinussa on sellaista jännittyneisyyttä, joka lukitsee hengityksen rintakehän yläosaan.

Vapauta hengityksesi syvenemään, sillä hengitys aktivoi myös äänielimistön.

Tee hengitysharjoituksia säännöllisesti. Säännöllisesti niin että tiedät, mitä tapahtuu.


Kun syvästä ja avoimesta hengitysestä tulee automaatio, valmistat kehon, mielen ja äänen yksinkertaisesti toimimaan hyväksesi haluamallasi tavalla.

Step 5


Kun olet saanut kehoa valmiiksi kun olet saanut hengitystä valmiiksi, herätä kasvon lihakset.


Kasvoissa, suun sisällä, kurkunpäässä on pieniä ja hienomotorisia lihaksia, jotka eivät ole isossa aparaatissa, vaan ne ovat pieniä hienosäätöjä.


Anna kasvojen, kielen, kurkunpään seudun saada liikettä, herättelyä, samoin kuin artikulaation.

Olemme päässeet kehosta ja hengityksestä tähän saakka - ja kaikki tämä liittyy perustaan ja pohjaan.


Ja vasta nyt päästään itse äänen harjoittamiseen!


Step 6

Äänen tullessa harjoitteluun mukaan muista, että tässäkin vähemmän on enemmän. Haluamme usein olla jo siellä, mihin tavoittelemme - se korkea sävel puhtaana, vaikea kappale täydellisesti laulettuna…


Kerron sinulle salaisuuden - et ole siellä, ennenkuin olet saanut raivattua tien sinne. Perusasioiden kautta.


Tiedän, se on joskus tylsää, mutta onneksi se tästä voi päästä nopeasti etenemään.

Harjoita puhealue ensin ikäänkuin haltuun, ja siitä voi lähteä laajentamaan alaspäin, ja siitä voidaan lähteä ylöspäin.


Ja vaikka harjoittaisit vain puheääntäsi, niin siitä huolimatta harjoita sekä alas- että ylöspäin, koska se tuo äänensävyjä ja tuo ääneen vaihtelevuutta.

Se häivyttää ja tasoittaa monotonisuutta äänestä ja pitää yllä kuulijan mielenkiintoa.


Kun harjoittelet laulamista, niin taas malta ensin harjoitella pienemmällä alalla, ja laajenna sen jälkeen isompiin harjoituksiin.


Yksinkertaista, eikö totta?

Mistä sitten tietää, mikä on riittävästi?

Harjoittelun myötä oppii tunnistamaan itsestä, milloin ääni on hallussa, milloin ääni soi, ja milloin sitä tarvitaan laajentaa ylemmäs ja alemmas.


Samoin säännöllinen harjoittelu opettaa tunnistamaan, milloin tarvitsee keskittyä ehkä pienempään äänialaan.


Seuraava on sudenkuoppa, johon moni jää jumiin, eikä muisteta ottaa huomioon - ja nyt käsi pystyyn:


Step 7


Kuinka usein laulaessa muistat ääniharjoitusten oppeja? Unohtuvatko ne kokonaan siinä vaiheessa, kun mennään kappaleisiin?


Ääniharjoitusten tarkoitus on auttaa laulamaan paremmin - niitä lauluja. Niitä kappaleita mitä haluat laulaa.

Ääniharjoitukset eivät ole vain siksi, että lämmittelet ääntä ja sen jälkeen olet valmis laulamaan, vaan niiden ääniharjoitusten tarkoitus on auttaa oikeissa kappaleissa, tietynlaisissa kohdissa ja melodiakuluissa suoriutumaan paremmin.

Muista ääniharjoitusten oppeja laulamissasi kappaleissa.


Laulaminen ja lauleskelu ja välillä vähän roiskiminen on ihanan terapeuttista, mutta jos haluat edetä, keskity siihen, mitä olet tekemässä.


Esimerkiksi tutki, mikä on haastava melodinen kulku ja mikä harjoitus auttaa pääsemään kappaleessa sen kohdan ylitse.


Step 8

Harjoittelun jälkeen muista myös jäähdytellä! Tätä hyvin usea ei muista tehdä.


Kun olet harjoitellut ja laulanut niin jäähdyttele, ja sama pätee myös, jos puhut ja käytät ääntä muuten paljon. Jäähdyttely on yksi tärkeä osa harjoittelurutiinia.

Monesti jäähdyttelemättä jättämisen huomaa sitä seuraavana päivänä, jolloin voi olla haastavampaa lähteä liikkeelle, ääni ja kroppa tuntuu väsyneelle ja uudelleen herättely kestää.

Kun olen luonut itsellesi harjoittelukaavan, luo itsellesi rutiini. Kalenteroi mieluummin lyhyitä harjoituksia useammin, kuin monen tunnin yhtäjaksoisen treenin harvoin.

Toistamalla tätä samaa kaavaa ja noudattamalla näitä askelia etenet laulamisesi kanssa johdonmukaisesti.


Liity Loista laulaen! -minikurssille oppimaan simppelit harjoitukset ja askelmat, joilla laulat yksinkertaisesti loisteliaasti!


Millaista sinun ääniharjoittelusi on? Jätä kommenttisi, ja kerro, mitä haluaisit ääneen harjoittelulla saavuttaa.677 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page