top of page

Flunssa iskee ja ääni häviää? Kaksi simppeliä vinkkiä selättää flunssa ja ensioireet

Nyt on taas se aika vuodesta. Flunssa-aika. Talvi kääntymässä kevääksi ja kehon puolustuskyky alimmillaan.Minuun tarttui aiemmin kaikki mahdolliset flunssat, ja ne jäivät jylläämään viikoiksikin. Kokeilin jos jonkinlaisia luontaistuotteita, vitamiineja, ja muita mahdollisia keinoja flunssan torjuntaan. Joskus jotkut tuotteet toivatkin haluttua apua, mutta siitä huolimatta niitä flunssia saattoi olla useita vuodessa toinen toisensa perään. Ja kun flunssat olivat jatkuvia, myöskään ääni ei aina toiminut niinkuin halusin. Ajattelin kaiken johtuvan vain surkeasta vastustuskyvystä, ja koetin sitä parantaa.


Meille on opetettu, että flunssa-aikana pestään käsiä ahkerasti, aivastetaan nenäliinaan tai sen puutteessa hihaan, ja vältetään kättelyä. Nämä on mitä mainioimpia flunssan torjuntatapoja, mutta tiesitkö, että flunssan tarttumiseen ei tarvita edes pisaratartuntaa. Marylandin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan flunssavirukset leviävät uloshengitysilman mukana. Mietipä tilannetta, että olet suuressa väkijoukossa, jotka kaikki hengittävät samaa ilmaa - mikä todennäköisyys on, että jollain heistä on flunssa, jota levittävät eteenpäin...


 

Niinpä ensimmäinen vinkkini liittyy --- hengitykseen! Jos haluat välttää sairastumisen flunssiin, kuten minä, tiedosta, miten hengität.


Annanpa sinulle esimerkin. Olet suuressa väkijoukossa, missä joku on sairaana levittämässä flunssaa ympärilleen. Hengitettävä ilma on täynnä viruksia. Sinä hengität suun kautta sisään, koska tuntuu, ettet saa happea tarpeeksi. Samalla tulet vetäneeksi "tonneittain" flunssaviruksia suoraan keuhkoputkien limakalvoille! Suun kautta hengittäessä otat ilmaa kohtuullisen suuren määrän suuresta ilmanottoaukosta, eikä mikään suodata viruksia edes vähäisesti matkan varrella limakalvoille. Suorastaan toivotat siis flunssan tervetulleeksi!


Jotta vältyt epätoivotulta flunssalta, hengitä nenän kautta. Nenän kautta hengittäessä ilmanottoaukko on ensinnäkin pienempi, jolloin ylipäänsä flunssaviruksia hengitetään vähemmän. Toisekseen ilma kulkee kuorikoiden kautta, jolloin nenän värekarvat ja limakalvojen lima nappaavat taudinaiheuttajat, eivätkä ne pääse rellestämään ja kasvamaan limakavoilla.


Yksinkertaista, eikö totta! Ja vaikka tämä tuntuukin liian helpolta, voin omalta (ja monen muun kohdalta) sanoa, että kyllä toimii! Mystisesti vastustuskykyni on kohonnut, kun kiinnitän hengitystapaani huomiota...


 

Toinen vinkkini liittyy --- hengitykseen! Jos flunssa esittelee jo ensioireitaan, on viimeinen hetki käydä toimeen, ja mahdollisesti katkaista alkava flunssa.


Tämän tekniikan toimivuuden taustamekanismista minulla ei ole kuin valaistuneita arvauksia. Yksi olettamus on se, että harjoituksessa keuhkot ja keuhkoputket "tuulettuvat" tai niille tulee lisää tilaa, jolloin jo mahdolliset taudinaiheuttajapesäkkeet saavat huutia. Tai ehkä taustalla on hengityksen myötä lisääntynyt verenkierto, joka saa kuona-aineet tehokkaammin liikkeelle.


Arvailuista huolimatta olen tämän todennut toimivaksi etenkin silloin, kun kurkussa on epämääräinen karheus tai mattaisuus. Ja nyt, kun olet oppinut, että hengitys kulkee nenän kautta, tämä tekniikka rikkoo osittain tuon säännön! Tee siis tämä harjoitus vain sellaisessa paikassa, missä tiedät olevan terveitä ihmisiä, tai olet yksin.


Joogit ovat tienneet tuhansia vuosia sitten hengityksestä ja sen hyödyistä valtavasti. Tämä harjoitus on sukua joogan ujjayi-hengitykselle, ja voidaan tehdä joko suun tai nenän kautta.

Suun kautta hengittäessä pidä kasvoillasi hymy ja kuvittele hengityksen kulkevan kitalakea pitkin sumuttaen hyvin rauhallisesti ja hallitusti - sisään ja ulos.

Nenän kautta hengittäessä pidä sisäinen hymy, eli kitalaki nosteessa ja samoin sumuta hengitystä kitalaen kautta sekä sisään ja ulos.


Molemmissa versioissa tärkeää on hengittää hyvin hitaasti ja hallitusti sisään ja ulos, hengityksestä voi lähteä kohiseva ääni, ja silloin tiedät hengityksen toimivan toivotulla tavalla. Hengitystä voi jatkaa minuutista muutamaan minuuttiin, ja jatkaa sen jälkeen normaalia nenähengitystä.


Kun flunssat ovat kohdallani vähentyneet, ääni jaksaa toimia paremmin. Kun hengitys toimii, ääni toimii!


Testaapa sinäkin, saatko flunssan oireet katkaistua näillä vinkeillä.


412 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page