top of page

Esiintyminen, puhuminen ja 7 vinkkiä äänen sävyihin

Päivitetty: 4. jouluk. 2023

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta esiintyminen?


Esiintyminen.


Onko se jotain juhlallista, yksi valokeilassa korkealla lavalla satapäisen yleisön edessä?

Vakavaa ja harjoiteltua, vain harvoille huippuesiintyjille tarkoitettu juhlallinen etuoikeus.

Jos tämä oli kuvasi esiintymisestä, niin romutan niitä ajatuksia.


Nimittäin jokainen meistä on jollain tapaa esillä muiden ihmisten edessä.


Esiintyminen on paljon muutakin kuin tuota ensiajatusta - se on vuorovaikutusta ja kommunikointia muiden ihmisten kanssa, oman asian esiin tuomista.

Saatat olla opettajana siirtämässä tietoa eteenpäin.


Olet ehkä myymässä tuotetta tai palvelua, ja kerrot siitä potentiaaliselle asikkaalle.


Saatat toimia asiakaspalvelussa ja kohtaat erilaisia ihmisiä, joihin vaikutat omalla läsnäolollasi.


Esillä oleminen voi olla työyhteisössä sitä, kuinka kommunikoidaan ja tuodaan omia

työyhteisön asioita muiden kuultavaksi.


Esillä oleminen ei siis tarvitse olla vaan sitä ensimmäistä mielikuvaa esiintymisestä - siitä juhlavasta pönötyksestä.


Olet saanut toisenlaisen kuvan esiintymisestä, ja mitä kaikkea se voi sisältää.


Toisille esillä oleminen on tunnetusti luontevampaa kuin toisille. Toiset hakeutuvat tilanteisiin, joissa pääsevät olemaan esillä.


Toisille se taas on kauhistus.


Kumpi näistä on sinulle tutumpaa?


Monikaan ei ole koskaan oppinut missään vaiheessa kouluaikaa, opiskeluja saati työuraa esiintymistä ja esillä olemista.


Esiintyminen on monelle siis ymmärrettävästi epäluontevaa - jos ei ole altistanut itseään, ja yrityksen ja erehdyksen, tai sisäsyntyisen esiintymisvaiston turvin oppinut itse esillä olemisen aakkoset.

Moni muistaa kouluajan, jolloin laulusta saatiin numero. Pahimmillaan yksitellen mentiin opettajan (tai koko luokan eteen) laulamaan, ja se arvosteltiin. Mikä kamala tilanne.


Mutta kuinka monelle oikeasti opetettiin, kuinka lauletaan?


Silloin joskus ajateltiin, että nämä taidot joko ovat olemassa, tai niitä ei vaan ole. Joko osaat laulaa tai et - ja niillä mennään.


Sama ajatus elää vielä esiintymisen kohdalla, vaikka nämä molemmat yllä mainitut taidot ovat täysin jokaisen opittavissa!Voimme olla esiintyjiä, joilla lavapresenssi tulee sisäsyntyisesti ja harjoittelematta.


Mutta voimme ihan yhtä lailla olla luontevia esiintyjiä, vaikkei se ei tule ilmi samalla tavalla.


Joillekin esiintyminen on näyttäytyy vain epämääräisenä roiskintana, eikä oikeastaan edes tiedä mitä on tekemässä.


Kun tiedät, miten voit olla esillä omana itsenä, silloin sinusta tulee myös vaikuttava, vakuuttava ja varma niin, että myös itse pystyt luottamaan itseesi.

Tärkeä elementti kaikessa esiintymisessä on oma kehonkieli. Se vaikuttaa siihen, kuinka viesti välittyy kuulijalle asti.


Voimme sanoa yhtä asiaa, mutta kehonkieli saattaa kertoa aivan toista.


Kokonaisviestinnästä seitsemän prosenttia on sanoja, ja toki sanavalinnoilla on paljon

merkitystä. Sanojen sisältö on toki hyvä olla sellaista, mihin on kosketuspintaa, ja sopii juuri kyseiselle yleisölle.


Liian spesifi termistö voi luoda ylimielisen kuvan puhujasta, mutta toisaalta ei myöskään aliarvioida yleisöä käyttämällä liian yksinkertaistettua kieltä.


Mutta nämä sanavalinnat on vain tuon seitsemän prosenttia kaikesta siitä, mitä me välitämme esillä ollessamme, kommunikoidessa ja vuorovaikutuksessa.


Meillä on lisäksi äänensävyt ja kehonkieli.


Äänensävyt ja kehonkieli muodostavat 93 prosenttia viestinnästä.


HS:ssa julkaistussa artikelissa esitellyn tutkimuksen mukaan jo pelkästään tapamme sanoa puhelimessa tervehdys kertoo kuulijalle alitajuisesti luotettavuudestamme.


Jos meidän sanat on valittu hyvin ja käytetään termistöä sopivalla tavalla, mutta jos sitä ei tueta kehonkielellä ja äänenpainoilla, niin - yllätys yllätys - se sanoma ei mene kuulijalle perille sellaisena kuin toivoisit!


Tästä tulee ristiriita kuulijan alitajunnassa, ja kyseenalaistus, onko tuo ihminen luotettava, koska vaistomaisesti teemme alitajuisia tulkintoja vastapuolesta, haluttiin sitä tai ei.


Teemme tulkintoja liikkumisesta, eleistä ja äänensävyistä, mutta emme tiedosteta välttämättä sitä tietoisella mielellä syy-seurausketjuna "ahaa nyt hän teki tästä tällaisen liikkeen, se ei tarkoita siis juuri tätä asiaa, mitä hän sanoi - vaan..."


Teemme tulkintaa koko ajan meidän alitajunnassa tiedostamatta, ja siitä syntyy meille vaikutelma ja kuva esillä olijasta: mitä hän haluaa viestiä, ja onko tämä luotettava tyyppi.


Sanat saattavat kokonaan menettää merkityksen silloin, jos eleet, ilmeet, äänensävyt ja kehonkieli eivät tue sanomaa.

Kun oikeasti olemme sanojemme takana, ja kun todella tunnetaan asian merkitys ja tunnetaan se sisällä, niin silloin automaattisesti kehonkieli tukee sanomaa.


Mutta jos sanamme ovat vain ulkoa opeteltuja sanoja, välttämättä kehonkieli ja äänensävy ei olekaan nyt tukemassa sitä sanomaa, eikö vaan.


En tarkoita, että esiintyessä pitäisi yliartikuloida tai korostetusti elehtiä, koska päälle liimatut eleet ja sävyt huomataan myös, ja vähintään alitajuisesti viestitään vastapuoleen.


Ja se kuuluu myös kokonaisilmaisussa: onko tuo tosissaan, onko tuo oikeasti sitä ihmistä, mitä hän todella on.


Siksi on tärkeää se, mitä sisällä tunnetaan, jotta tunne pääsee ilmentymään ulkoisessa toiminnassa. Kaikki lähtee sisältä.


Pystymme vaikka mihin, kun käytössä on oikeat, sopivat välineet, kun tiedetään, kuinka lisätä itseluottamusta ja sisäisen tunteen ulos tuomista, kuinka voidaan olla vapaampia vuorovaikutuksessa, kuinka pystytään kommunikoimaan sillä tavalla, mitä sisällä halutaan, tunnetaan ja koetaan - oikeasti.


Ja samalla pystymme vaikuttamaan ympäröivään maailmaan, olosuhteisiin ja ihmisiin. Voimme parantaa kommunikointia ja itsevarmuutta, jotta voimme tehdä asioita, mitä oikeasti haluamme, ja joista vain haaveilemme.Me teemme jatkuvasti alitajuisia tulkintoja vastapuolesta.


Siitä kaupan kassasta, siitä opettajasta. Siitä myyjästä, joka viimeksi yritti myydä jotakin.


Vaikkemme oikeastaan haluaisi tehdä tulkintoja, niin me teemme niitä jatkuvasti.


Kertooko sanat sitä, mitä eleet ja äänensävyt kertovat?


Onko tuo ihminen luotettava vai onko tämä päälle liimattu myyntipuhe tai väsynyt fraasi?


Emme voi piiloutua meidän eleiltä ja ääneltä.


Annan sinulle seitsemän kohdan vinkkipatteriston äänensävyihin, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos olet missään esillä, jos missään käytät omaa ääntäsi, tai jos missään haluat sanomasi tulevan kuulluksi.


 1. Voimakkuus - Onko ääni hiljainen tai liian voimakas? Sovita ääni tilaan sopivaksi, ja tarvittaessa käytä apukorvia, jotta opit hahmottamaan tilaa ja säätämään äänenvoimakkuutta.

 2. Selkeys - Onko puhe selkeästi artikuloitua vai jääkö puhe suun sisälle? Käytä kasvoja ja huulia niin, että kuulijan on helppo seurata myös lukemalla kasvojasi.

 3. Kadenssi - Onko puheesi joustavaa ja yleisöösi matchattua? Sovella äänesi ja puhetaajuus kuulijalle sopivaksi, ja tunne yleisösi!

 4. Hengitys - Onko hengitys ääntä tukevaa syvähengitystä vai pinnallista stressihengitystä? Vapauta hengitys, jolloin pidät sekä äänesi että kehonkielesi hallussa.

 5. Konteksti - Kerrotko sävyillä, jotka liittyvät asiaasi? Tunne aiheesi ja tuo sävyt sisältäsi siitä, mitä tunnet - ei niinkään ulkoa päälle liimaten.

 6. Vaihtelevuus - Mikä on puheesi volyymi, rytmi ja korkeus, ja kuinka käytät niitä sulavasti? Monotoninen ääni väsyttää, ja vaihteleva ääni pitää mielenkiinnon yllä. Käytä ääntäsi monipuolisesti!

 7. Huonot tavat

  • rykiminen - vältä kurkun selvittelyä, se on shokki äänihuulille

  • toistuvat / täytesanat - öö, tota… parempi vaihtoehto: pidä tauko

  • lauseiden lopetus nielaisuun / narinaan - vältä suomalaisten helmasynti ja lausu sanasi ja lauseesi loppuun asti kannatellen


Tarkkaile näitä, testaa ja treenaa, ja huomaat näiden avulla on valtavaa muutosta, kun otat nämä käyttöön.


Kuinka pystyt näitä harjoittelemaan?


Video on ystävä. Ota itseäsi videolle: videoi puhepätkä tai asia, jota yleensä työssäsi vaikkapa kerrot tai asia joka on sinulle läheinen.

Kerro siitä videolle, ja sitten katso.


Minä tiedän - se on raadollista aluksi, mutta se antaa todella paljon informaatiota.


Tässä esitelty on yksi keino, jota voit lähteä toteuttamaan itse - juuri nyt.


Keinoja on useita muitakin.


Ja kun haluat tietää, miten saat esiintymisen ja äänen välittämään aidosti ja vaikuttavasti sinua, tehdään strategia, mikä vie sinut tavoitteeseesi - varaa maksuton keskusteluaika kanssani klikkaamalla tästä.

199 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page